Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Сачева: Възможността Росен Желязков да бъде министър-председател в служебен кабинет е нулева

Политика

Сачева: Възможността Росен Желязков да бъде министър-председател в служебен кабинет е нулева

Сачева: Възможността Росен Желязков да бъде министър-председател в служебен кабинет е нулева - Tribune.bg
Снимка:

Не желаем в служебния кабинет да има фигури, свързвани с ГЕРБ, обясни тя

„Времето не беше загубено. Между нас бяха казани доста факти и бяха постигнати нелоши текстове по едно споразумение, което би могло да бъде основа за бъдеща работа. Не се борим с ПП-ДБ с цел те да изчезнат от политическия пейзаж – нещо, което очевидно е обратната цел на ПП.“

Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева в „Тази сутрин“.

„Повече в това състезание по лицемерие и двойни стандарти със сигурност не бих искала да участвам“, допълни тя.

Деница Сачева заговори за служебен натиск от страна на ПП-ДБ.

„Уморих се през последните три години да бъде принуждавана да приемам неща, които не са добре обмислени и разумни под угрозата, че ще бъда обвинена, че съм статукво, мафия и какво ли още не. Колегите от ПП-ДБ са много вокални, когато говорят за домашното насилие, но по отношение на служебното насилие, което те непрекъснато упражняват определено са №1. За себе си мога да отговоря, че приех голяма част от промените в Конституцията с ясното съзнание, че сме взели политическо решение да ги подкрепим, но не и защото имах абсолютното вътрешно убеждение, че всички промени ще бъдат полезни и работещи. Непрекъснато променяме закони под натиск, че те трябва да бъдат променени заради конкретен човек, който не ни харесва“, каза тя.

По думите ѝ ГЕРБ-СДС са влезли в преговорите с ПП-ДБ с намерения за постигане на споразумение.

„Това споразумение трябва да отчита интересите както на ГЕРБ-СДС, така и на нашите избиратели. Не можем да работим под непрекъснат натиск и упреци за това, че някой от нас едва ли не трябва да се доказва не пред кого да е, а пред Кирил Петков и Асен Василев, че можем да работим в управлението. Написахме 7 страници, които Кирил Петков нарече вчера „щуротии“. Ние влязохме с принципи и казахме споразумение, механизъм за взимане на решения, споделена отговорност в правителството. Очевидно колегите не ги устройваха тези принципи, те започнаха „дайте да разделим енергетиката на министър и на БЕХ“, допълни Деница Сачева.

Тя обясни промяната в позициите на ГЕРБ относно това Асен Василев да бъде финансов министър.

„Влезли сме в преговорите с ясното съзнание, че съдебната реформа, пътят ни към Шенген и еврозоната не могат да бъдат застрашавани поради личността на един или друг министър. Затова казахме, че тези трима министри, специално личността на Асен Василев, трябва да останат. Оттам нататък се започна брутален пазарлък. Кирил Петков непрекъснато говори за сделка. Това не е пазарна демокрация, няма сделки и оферти в политиката. Асен Василев буквално счупи телефона на г-н Борисов, за да се среща с него и всъщност Василев се оказа май истинският лидер на ПП, защото дойде сам в кабинета на г-н Борисов. Когато той дойде и разговорът се провежда на лидерско ниво, могат да се вземат решения, които се обосновават с това да няма избори“, каза Сачева.

По думите ѝ ГЕРБ-СДС няма да участва в преговори за съставяне на правителство с третия мандат.

„Доколкото си спомням от вчерашната конференция на ИТН, колегите се обявиха за избори, не очаквам да има промяна в тяхната позиция. За ПГ на ГЕРБ-СДС няма изисквания дали изборите да бъдат 2 в 1, или да бъдат отделени. Има много плюсове и минуси на едното и другото, така че решението е изцяло в правомощията на държавния глава“, заяви Сачева.

Тя заяви, че частта в домовата книга, свързана с това кои да бъдат възможните премиери при служебно правителство категорична не е била инициирана от ГЕРБ.

„Всички хора, които трябва да бъдат в списъка за потенциални премиери също са избрани с всички гласове, не само на ГЕРБ, но и на ПП, ДБ и ДПС. Тези хора имат правото да приемат или откажат. Възможността Росен Желязков да бъде министър-председател в служебен кабинет е нулева, защото той е председател на парламента, а той ще бъде действащ по време на кампанията. Не желаем в служебния кабинет да има фигури, свързвани с ГЕРБ, защото искаме да има абсолютно безпристрастни и честни избори“, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети